Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/123456789/24075| Title: | Функціонування ресторанного бізнесу в період COVID 19 та у період воєнного часу: порівняльна характеристика |
| Other Titles: | FUNCTIONING OF THE RESTAURANT BUSINESS DURING THE COVID-19 PANDEMIC AND MARTIAL LAW: A COMPARATIVE ANALYSIS |
| Authors: | Кубрак, Надія Романівна Саган, Христина Богданівна Саган, Володимир Романович |
| Keywords: | підприємства ресторанної галузі COVID 19 воєнний стан ресторани кафе заклади громадського харчування |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | Карпатський (Прикарпатський) національний університет імені Василя Стефаника |
| Citation: | Кубрак Н. Р., Саган Х. Б., Саган В. Р. Функціонування ресторанного бізнесу в період COVID 19 та у період воєнного часу: порівняльна характеристика // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. - Івано-Франківськ. - 2025. – Т. 1, №. 21. – С.326-336 |
| Abstract: | Досліджено особливості функціонування ресторанного бізнесу в період COVID 19 та в умовах воєнного часу, здійснено порівняльну характеристику функціонування підприємств у ці періоди. Метою написання статті є огляд та аналіз діяльності ресторанної галузі під час пандемії COVID19 та у воєнний час. Для досягнення цієї мети авторами використано різні методи дослідження: індуктивний та дедуктивний методи. Вони застосовані для вивчення кількості ресторанів та кафе в Україні, рівня чистого доходу ресторанного господарства, рівня доходу закладів громадського харчування в Україні та формування рівня базових цін на страви в ресторанах Львова. За допомогою використання методів аналізу та порівняння проведено порівняння середніх цін на продукти харчування в регіоні. Для узагальнення теоретичних концепцій та формулювання висновків використано абстрактно-логічний метод.Систематизовано проблеми підприємств ресторанної галузі під час COVID 19, зокрема суворікарантинніобмеженняпризвелидо тимчасового або постійного закриття таких підприємств,змістився акцент на постачання, онлайн-замовлення та створення безконтактного, дистанційного обслуговування клієнтів та обмеження кількості відвідувачів. Досліджено виклики підприємств ресторанної сфери під час війни, зокрема безпека персоналу та клієнтів, продовження роботи в умовах руйнувань, відключення електроенергії та обмежених запасів продуктів харчування. Здебільшого кафе та ресторани працювали на волонтерських кухнях, готуючи їжу для Збройних сил України або переміщених осіб. Характерною рисою цього періоду було співіснування комерційних та соціальних функцій, а прибутковість була другорядною.Встановленофундаментальнірізниціфункціонування ресторанних підприємств в період COVID 19 та у період війни. Зокрема під час пандемії COVID19 відбувалася технічна та гігієнічна реструктуризація, спрямована на нові форми обслуговування. Під час війни відбулася глибока реструктуризація ролі підприємств як частини соціальної інфраструктури, зосереджена на виживанні, солідарності та підтримці населення.Перспективами подальших досліджень в даному напрямі є детальне вивчення напрямі є детальне вивчення впливу чинників макро-, мікро- і мідісередовища на діяльність ресторанних підприємств в розрізі їх регіонального розміщення. |
| URI: | http://hdl.handle.net/123456789/24075 |
| Appears in Collections: | Т. 1, № 21 |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| ФУНКЦІОНУВАННЯ+РЕСТОРАННОГО+БІЗНЕСУ+В+ПЕРІОД+COVID++19+ТА+У++ПЕРІОД+ВОЄННОГО+ЧАСУ_+ПОРІВНЯЛЬНА+ХАРАКТЕРИСТИКА.pdf | 304.19 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.